Društvo Farjovca

Že kar nekaj časa smo se člani Farjovce in KS Vojščica s Partnerstvom za suhozidno gradnjo dogovarjali, da izvedemo akcijo gradnje suhega zidu na Vojščici.

Prvi termin nam je “sfižilo” vreme, zato smo tega prenesli na soboto, 27.5.2023, ko je bilo vreme kot naročeno za tovrstna dela.  Zbrali smo se zjutraj, v Športnem parku Dolina, kjer sta nam mentorja Vinko in Tone iz Partnerstva pokazala osnove suhozidne gradnje in takoj smo poprijeli za delo! Kamen na kamen- ne palača, ampak prekrasen suhozid, ki je leta in leta propadal in ga zaraščal bršljan. Druščina 16-ih zagnanih “akterjev” smo ga pod vodstvom dveh krasnih mentorjev na novo postavili v pičlih nekaj urah.

Seveda, brez poznavanja osnov ne gre. Nekaj dni prej, natančneje v sredo, smo se zbrali v Stari šoli na Vojščici, kjer nam je David Terčon ob projekciji predstavil teorijo suhozidne gradnje in primere iz prakse. Ker je gradnja suhozida postala del UNESCO-ve nesnovne dediščine, je toliko bolj pomembno, da širimo to znanje naprej!

En velik HVALA gre Partnerstvu za suhozidno gradnjo, še posebej Vinkotu Mahniču, Antonu Pečarju in Davidu Terčonu za njihov čas, trud in predano znanje! Slednje bo kmalu tudi na novem preizkusu, saj se bomo v popravilo druge polovice suhozida podali kar sami.