Društvo Farjovca

Rekordni žajbljev pohod 2023

Vsako leto, že petnajstič zapored smo organizirali Žajbljev pohod, ki obiskovalce popelje po kraških kolovozih in pešpoteh. Štiri-urni pohod je bil letos rekordno obiskan, saj se ga je udeležilo kar 330 pohodnikov iz cele Slovenije. Pridružil se nam je avtobus pohodnikov iz Žalca in okolice ter gasilski kombi prostovoljnih gasilk iz PGD Blejska Dobrava.

Vsako leto se pot nekoliko spremeni. Letos je pot vodila na vzpetino Tab’r nad vasjo v smeri “pod digura” in se dvignila do vrha suhega potoka. Od tam je pot sledila klancu do Govca, kjer smo si ogledali kaverno iz 1. svetovne vojne, ki je bila ob tem dogodku za obiskovalce osvetljena z baklami. Pot smo nadaljevali po Govcu in zavili na rob brstovske doline, kjer smo se sprehodili med divjimi nasadi žajblja, po katerem je pohod dobil tudi ime. Kmalu smo prispeli do jame Graščice, kjer smo lahko opazovali spust lokalnih jamarjev (JKT) z gosti iz Češke.

Sledil je postanek pod Vodarno Sela na Krasu, kjer smo se na vzletišču jadralnih padal okrepčali z domačimi sendviči in čajem. Sledil je povratek proti Vojščici po ožgani pokrajini, mimo jarkov prve svetovne vojne, ki so po lanskem katastrofalnem požaru spet lepo vidni.  Pot je vodila mimo kala ‘na Pomoklici’, ki služi za napajanje divjadi in mimo nasadov zelišč domače lokalne zeliščarke. 

Pohod je vodil predsednik ŠKTD Farjovca in obenem licenciran lokalni turistični vodnik Tadej Rogelja. Na cilju smo se pohodniki okrepčali z joto s klobaso, pašto s špargljevo omako, frtaljo s šparglji ter pohvale vrednim žajbljevim sladoledom. Podelili smo tudi skromne nagrade pohodniku, ki se je pripeljal iz najbolj oddaljenega kraja, najmlajšemu in najstarejšemu pohodniku ter zmagovalcu krajšega tematskega kviza.

Člani Farjovce smo ponosni, da smo bili še eno leto deležni velikega števila zadovoljnih obrazov, ki so se kopali v spomladanskem soncu pred staro šolo na Vojščici! Ob tej priliki se iz srca zahvaljujemo vsem udeležencem za tako številčen obisk in prijeten odziv.

 Se vidimo prihodnjič!

Deli novico:

Facebook
Email
WhatsApp