Društvo Farjovca

Tradicionalni jesenski pohod Vojščica-Trstelj

Sončen dan, dobra družba in domača glasba so zaznamovali tradicionalen pohod iz Vojščice na Trstelj.

Po nekaj letih premora zaradi slabega vremena in epidemije Covida-19 smo se člani društva že zgodaj zjutraj zbrali in začeli s pripravami. Ni minilo dolgo, ko so začeli prihajati tudi pohodniki in skupaj smo se ob 9.30 izpred stare šole na Vojščici odpravili cilju naproti. Čudovite barve narave so ozko gozdno pot naredile še privlačnejšo, vsi smo bili mnenja da ima Kras jeseni poseben čar.

Sledil je prvi postanek, na začetku trase stare ozkotirne železnice tik pred vasjo Lipa. Po kratkem krepčilu smo si moči nabrali za težji del poti – vzpon na Trstelj. Tik pred kočo smo se še enkrat ustavili, da smo svojim trebuhom dali dovolj energije za nadaljevanje poti. Iz vrha Trstelja smo opazovali prelep razgled, ki se je raztezal od najvišjih slovenskih gora pa do morja. Vreme je bilo za to več kot odlično. Konjeniška pot nas je pospremila v zadnji del pohoda, po njej smo prispeli na naš končni cilj na Vojščici. Po sedemnajstih kilometrih smo člani društva pohodnike nagradili s krožnikom »pašte« in domačim kruhom, iz katerega se je še kadilo. Miha Spačal je s harmoniko skrbel, da so se poleg oči in želodca nahranila še ušesa. Za sladkosnede smo pripravili palačinke, za ostale pa tudi kostanj ob rujni kapljici.

Takega števila pohodnikov, okoli sto nas je bilo, na našem pohodu še ne pomnimo. Zahvaljujemo se vsem udeležencem za izkazano zaupanje, ki nam je dalo zagon, da take dogodke še izvedemo. Naj vas že zdaj povabimo na spomladanski Žajbljev pohod, kjer se boste sprehodili med žajblji in dišečimi zelišči.

Deli novico:

Facebook
Email
WhatsApp